Mathieu Christiaens

Joannes Jozef Mathieu Christiaens (Tongeren, 8 maart 1865 – 11 oktober 1934) was de tweede zoon van de Tongerse aannemer Jean Christiaens-Vanderijst. Als twintigjarige behaalde hij in 1885 het diploma ingenieur-architect aan de universiteit van Leuven.

Een groot deel van zijn werk was religieus geïnspireerd en omvatte kerken, pastorieën en scholen. Ook ontwierp hij arbeiders- en burgerwoningen en werkte mee aan de restauratie van diverse kerken en kastelen.

Aanvankelijk uitte hij zich in neogotische en neoromaanse bouwstijlen, en ontwierp de kerken van Opgrimbie en Eigenbilzen, alsmede het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Tongeren. Na de Eerste Wereldoorlog uitte hij zich in vrijere vormen, zoals blijkt bij de kerken van Tervant (1927) en Kaulille (1930).

In 1905 werd hij directeur van de Tekenschool te Tongeren, waar hij ook les gaf. Van 1904 tot 1934 was hij lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

Mathieu Christiaens stierf op 11 oktober 1934, in het bijzijn van zijn vrouw Maria Anna Christina Peters en 12 van zijn 14 kinderen in zijn woningen in de Hemelingenstraat.

Ontwerpen van Mathieu Christiaens

Gertrudiskerk Riksingen

Huis Aerts

Huis Christiaens-Laminne

Huis Martin

Huis Mat

Huis van de politieagent

Huis Van Geel

Klooster Minderbroeders

Meisjesschool

OLV College

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Pastorie Sint-Martinusparochie

Meer weten over Mathieu Christiaens